Zlatibor

Privatan smeštššššŠšššššaj, apartmani, sobe, hoteli: Zlatibor

Zlatibor

Kako doći?

Nalazi se na magistralnom putu Beograd – Crnogorsko primorje. Od Beograda je udaljen 235km, a od Užica.

Opis

Zlatibor je planina i vazdušna banja Zlatibor, sa najdužom turističkom tradicijom, nalazi se u Zapadnoj Srbiji, 230 km jugo-zapadno od Beograda. Prosečna nadmorska visina je 1000 m. Čudotvorna klima Zlatibora je povoljna i za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja. Ovako povoljna kilma, idealna je za pripremu sportista, boravak dece i starijih osoba i poboljšanje opštefizičkog stanja čoveka.

Nalazi se na magistralnom putu Beograd – Crnogorsko primorje. Od Beograda je udaljen 235km, a od Užica 30km. Prosečna nadmorska visina je 1000 metara, a okružuju je visovi: Čigota (1422m), Tornik (1496m), Vitogor (1281m) i niz drugih manjih brda.

Prosečna nadmorska visina je 1000 m. Čudotvorna klima Zlatibora je povoljna i za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja. Ovako povoljna kilma, idealna je za pripremu sportista, boravak dece i starijih osoba i poboljšanje opštefizičkog stanja čoveka.

Zlatibor po svojoj površini i po broju stanovnika nije veliko mesto, ali po lepotama koje nudi u osunčanim prolećnim danima, dugim i vedrim letnjim večerima, kao i čarobnoj zimi, ono je veliko koliko Vaš duh može da pojmi tajanstvenost lepote iznedrene na ovoj čudotvornoj planini. Ovo je planina izuzetne lepote i krasi je prijatna klima. Obiluje prostranim proplancima i bujnim pašnjacima, koji su ispresecani planinskim potocima. Prošaran je borovim šumama, po kojima je ova planina i dobila ime.

Zlatibor poslednjih godina obogaćuje svoju ponudu raznovrsnim sadržajima, to gostima pruža široke mogućnosti za zadovoljenje njihovih različitih potreba. Izgrađeni su sportski tereni: fudbalski, teniski, otvoreni i zatvoreni bazeni, sportska hala, ski liftovi na Torniku i Obudojevici i dr. Uređeno je jezero na Zlatiboru, napravljen je novi tržni centar, pijaca autobuska stanica i dr.

Najviši vrhovi su Tornik (1496 m.n.v.) i Čigota (1422 m.n.v.).

Istorija

Prvi stanovnici Zlatibora bili su Iliri, zatim Rimljani, a posle njih ove prostore naseljavaju Sloveni. Sve do polovine 19.veka današnje područje Zlatibora nazivalo se Rujno, a kasnije je ovaj naziv potpuno potisnut i sve više se spominjalo ime Zlatibor, koje i danas nosi ova planina. Zlatiborska visoravan omeđena je rekama Uvcem, Kamesinom i Sušicom, sredinom Zlatibora protiče Crni Rzav, a na istočnom delu reke Pristevica i Katusnica.

Zabeleženo je da je Zlatibor primio turiste još daleke 1750.god, ali je do kraja 19.veka boravak na njoj bio prava retkost i luksuz. Devetnaestog avgusta 1893.godine na Preobraženje, na ovoj planini boravio je kralj Srbije Aleksandar Obrenović, i od ovog datuma počinje organizovan razvoj turizma na Zlatiboru. Posle kraljeve posete interesovanje za Zlatibor raste i na ovoj planini počinju da niču drveni letnjikovci, vile, hoteli, sanatorijumi.

Obavezno posetiti

Na teritoriji opštine Čajetina ima puno kulturnih spomenika koji su od velike važnosti za Republiku Srbiju. Većina njih je pod zaštitom države. Najpoznatiji je: Muzej Staro selo u Sirogojnu, koji se nalazi na 30km od Zlatibora. To je muzej pod otvorenim nebom i predstavlja autenticnu kulturu zlatiborskog sela. Svi objekti i pokućstvo su autentični i preneti su u muzejski prostor Zatim tu je Stopica pećina u selu Rozanstvo, Manastir Uvac u selu Stublo i Mećavnik – drveno selo Emira Kusturice.

Mećavnik je udaljen oko 35km od Zlatibora i blizu je Sargana (planina). Ovo selo sa skromnim drvenim kucama i karakterističnom Crkvom, počelo je da se gradi dok je sniman film “Život je čudo”. Sada predstavlja atrakciju i privlači veliki broj posetilaca. U blizini se nalazi ponovo otvorena pruga koja ide uz planinu Sargan parnom lokomotivom do Mokre Gore. Predivni predeli koje možete videti dok se vozite sigurno ce Vam dugo ostati u sećanju. Ova pruga je specificna po brojnim vijaduktima, mostovima, tunelima i “osmicama”- načinu na koji se parna lokomotiva uspinje uz veliki nagib.

Smeštaj

Postoji 4 hotela na ovoj lokaciji.
Stranica 1 od 1
Sortiraj po polju:Hotel ASCHotel DESC Star ASCStar DESC Rating ASCRating DESC Hits ASCHits DESC
Smeštaj
 
Zvezde
 
Ocena gostiju
 
Pregleda

Hotel Mona 4 ZvezdePreporukaPromocijaNova ponuda

Pregleda: 11629 • Adresa: Naselje Jezero 26, Zlatibor (Mapa područja)
Hotel Zlatibor Mona sa 4 zvezdice nalazi se u samom centru Zlatibora, preko puta autobuske stanice. Spoljni izgled hotela potseća na planinski dom, a enterijer predstavlja duh novog doba u kome preovladavaju ravne forme i paleta toplih boja. Napravi rezervaciju

Apartman LaLe 4 Ključevi

Pregleda: 9206 • Adresa: Obudojevica 66, Zlatibor (Mapa područja)
Apartman "LaLe" se nalazi na najlepšem delu Zlatibora, sa pogledom na Tornik i Čigotu. Apartman "LaLe" je kompletno opremljen za boravak 1-4 osobe. Nalazi se u potkrovlju dvospratne zgrade, ukupne površine 38 m2, sa odvojenom spavaćom sobom, kupatilom sa tuš-kabinom, potpuno opremljenom kuhinjom sa... Napravi rezervaciju

Hotel Olimp 4 Zvezde

Pregleda: 12486 • Adresa: Naselje Sloboda bb, Zlatibor (Mapa područja)
Hotel Olimp pravi dragulj ove turističke oaze. Svojim položajem, skladnim graditeljskim potezima, uz divne bazene, hotel otvara kapije centralnog zlatiborskog pl.Hotel poseduje restoran sa 90 mesta, kamin salu, aperitiv bar, terase s pogledom na olimpijski i dečji bazen. Da biste potrošili višak steč... Napravi rezervaciju

zlatibor

Pregleda: 4114 • Adresa: Obudovci, Zlatibor
studio apartman na zlatiboru,mesto obudovci 800 metara od centra,komplet opremljen,miran kraj ima pogled prema torniku,prizemlje prvi sprat. Napravi rezervaciju

Filtriraj podatke

Loading...

Tip smeštaja

Hotel
2 Smeštaj
Apartman
2 Smeštaj
Hostel
0 Smeštaj
Motel
0 Smeštaj
Sobe
0 Smeštaj
Garsonjera
0 Smeštaj

Zvezde/Ključevi

1 Smeštaj
0 Smeštaj
0 Smeštaj
0 Smeštaj
3 Smeštaj
0 Smeštaj

Hotelski sadržaji

Internet
1 Smeštaj
Parking
2 Smeštaj
Garaža
0 Smeštaj
Sef
0 Smeštaj
Klima
0 Smeštaj
Recepcija
0 Smeštaj
Recepcija 24h
0 Smeštaj
Room servis
0 Smeštaj
Nepušačke sobe
1 Smeštaj
Pušačke sobe
1 Smeštaj

Baneri

Baner 1
Baner 2
Baner 3
Mostly Clear

5°C

Zlatibor

Mostly Clear

60%

Detalji...

Anketa

Da li Vam se dopada novi dizajn?

Rezultati

Podrška

Vrh